Interesul pentru meteoriti a atins cote care altadata pareau de neimaginat, rocile atragand publicul nu doar datorita valorii stiintifice, cat si datorita frumusetii naturale a acestora.

In prezent colectionari cunoscuti liciteaza sume impresionante pentru mici fragmente de roca venite din spatiu, care ajung apoi in galerii sau in locuintele proprietarilor ca obiecte de arta.

In curand acesti pasionati vor avea ocazia de a licita pentru unele dintre cele mai dorite bucati de meteoriti, care vor fi scoase la vanzare de Casa Bonham, la New York, in cadrul licitatiei de exponate de istorie naturala.

Printre cele mai importante obiecte se numara o mica bucata din meteoritul de 15,5 tone Willamette, aflat in prezent la Muzeul American de Istorie Naturala, considerat cel mai valoros exponat de gen si un meteorit din fier, in greutate de 160 de kilograme, adus din Argentina. Toti meteoritii provin din Colectia Macovich.

Bucata din Willamette este cea mai dorita, organizatorii asteptandu-se ca aceasta sa se vanda pentru 8000 – 10.000 de dolari. Willamette este cel mai mare meteorit din America de Nord, descoperit in Oregon in 1902, unde se afla din era glaciara. Cea de a doua “vedeta” a licitatiei, un meteriorit de fier, masoara 76 /38 /36,8 centrimetri si are un pret estimat de 40.000 – 50.000 de dolari.

Bonham ofera si un specimen lunar, unul dintre putinele accesibile publicului, pentru 5000-6000 de dolari. NASA are numeroase fragmente de roca selenara, aduse de astronauti, dar acestea nu au fost niciodata scoase la vanzare. O alta piesa valoroasa este un meteorit descoperit in Chile, cu un pret estimat de 2800 – 3200 dolari.

Se estimeaza ca in diverse colectii exista aproximativ 30.000 de meteoriti, din care doar sapte la suta sunt din fier si doar unu la suta pot fi considerati valorosi din punct de vedere estetic. Piata pentru acestia a crescut brusc in ultimul deceniu, pe masura ce au aparut tot mai multe persoane interesate.

Licitatiile recente organizate de Bonhams la Los Angeles, unde au fost vandute fosile, oua de dinozauri si meteoriti au atras nu doar un public numeros, ci si colectionari care nu au ezitat sa liciteze inversunati. Printre cei mai cunoscuti pasionati de astfel de obiecte se numara regizorul Steven Spielberg si Seicul Saud bin Mohammed al-Thani din Qatar.

Cei atrasi de misterul meteoritilor sau fosilelor pot intra la o adresa web ((http://www.arizonaskiesmeteorites.com) ce prezinrta numeroase exponate destinate vanzarii. De asemenea daca sunteti in posesia unui astfel de exemplar, detinatorii site-ului s-ar putea sa doreasca sa-l cumpere!

ArtLine.ro, 11 apr 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *