Incepand cu data de 31 martie 2006, Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, va pune in circulatie o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat, avand valorile nominale de 50 lei, 5 lei si 1 leu, emisiunea fiind numita “140 de ani de la infiintarea Academiei Romane”, potrivit unui comunicat de presa al bancii.

Moneda din aur are o valoare nominala de 50 lei, forma rotunda, titlu 900/1000, calitate proof, o greutate de 6,452 grame, un diametru de 21 mm si margine neteda. Moneda din argint are o valoare nominala de 5 lei, are forma rotunda, titlu 999/1000, calitate proof, o greutate de 31,103 grame, un diametru de 37 mm, iar marginea este neteda.

Moneda cu valoarea nominala de 1 leu, din tombac cuprat, are o forma rotunda, calitate proof, o greutate de 23,5 grame, un diametru de 37 mm, iar marginea este de asemenea neteda.

Desenele aversului si reversului monedelor sunt comune pentru toate cele trei variante de metal.

Aversul este impartit in doua sectoare. In partea stanga, pe fond mat, este redata imaginea Ganditorului de la Hamangia, statueta neolitica din lut, cunoscuta in intreaga lume, simbol al gandului, ca element comun peste milenii, al tuturor civilizatiilor.

Partea dreapta contine stema Romaniei, anul emisiunii, “2006″ si valoarea nominala, respectiv “50 LEI” pentru moneda din aur, “5 LEI” pentru moneda din argint si “1 LEU” pentru cea din tombac cuprat. Inscriptia “ROMANIA” urmareste arcul de cerc din partea superioara dreapta a monedei.

Reversul este separat, de asemenea, in doua sectoare, unul mat, celalalt lucios. In centru se afla imaginea Minervei, Zeita Intelepciunii, emblema Academiei Romane, incadrata de anii aniversari “1866″ si “2006″. Inscriptiile ,,ACADEMIA ROMANA” si “140 ANI DE LA INFIINTARE”, despartite prin grupuri de cate 5 perle, sunt amplasate pe circumferinta monedei.

Potrivit BNR, monedele din aur, argint si tombac cuprat, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de un pliant de prezentare a acestei emisiuni numismatice. Tirajul emisiunii este de 570 exemplare, din care: 35 monede din aur, 35 monede din tombac cuprat si 500 monede din argint. Preturile de vanzare unitare sunt dupa cum urmeaza: 850 lei pentru moneda din aur, 110 lei pentru cea din argint si 45 lei pentru cea din tombac cuprat.

www.hotnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *