Institutiile bancare straine controleaza doua treimi din activele sistemului bancar din tarile din Sud-Estul Europei, cu Austria controland 25% din aceste active, urmata de Grecia si Italia cu cate 13% fiecare, potrivit raportului realizat de Union of Greek Banks (EET), citat de Novinite.

Bulgaria si Albania domina topul tarilor cu cel mai ridicat nivel de penetrare a bancilor straine din regiune, urmate de Romania unde desi procesul de privatizare nu s-a incheiat, 60% din sectorul bancar este controlat de investitori straini.

Potrivit raportului realizat de catre Union of Greek Banks (EET), pe primul loc in topul tarilor cu cel mai ridicat grad de penetrare a bancilor straine se situeaza Bulgaria. Aceasta se datoreaza atat finalizarii procesului de privatizare a sistemului bancar din aceasta tara cat si nenumaratelor fuziuni din piata bancara locala.

Atat in Bulgaria cat si in Albania sectorul bancar este controlat in proportie de peste 90% de bancile straine. In Romania, institutiile bancare straine controleaza in prezent 60% din sistemul bancar local, dar procesul de privatizare a acestui sector nu s-a incheiat.

Potrivit Union of Greek Banks, austriecii se afla pe primul loc in privinta gradului de penetrare a pietelor bancare din Sud-Estul Europei, in prezent bancile austriece controland 25% din activele sectorului bancar al acestei regiuni. Grecia si Italia controleaza cate 13% fiecare.

Conform raportului EET, citat de agentia elena de stiri, ANA news, cele mai mari cinci banci din Grecia au investit in regiune peste doua miliarde euro si au stabilit o retea bancara de aproximativ 950 de sucursale in care opereaza peste 16.000 de angajati.

Numai aceste cinci banci controleaza peste 16% din cota de piata a sistemului bancar din Sud-Estul Europei.

HotNews.ro, A.V., 13 mar 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *