Nucleul franco-german al Uniunii Europene (UE) se pregateste sa lanseze un motor de cautare pe internet care ar avea menirea de a concura gigantii americani ai www-ului, Google sau Yahoo. Lupta cu pricina se anunta dificila, dar se pare ca europenii au cel putin un atu, sprijinul lui Jacques Chirac, anuntat in discursul tinut de presedintele francez cu ocazia anului nou. Proiectul in sine, scrie EUObserver, face parte dintr-o strategie mai mare a UE de a ridica standardele in domeniul cercetarii si dezvoltarii la nivelul celor din Statele Unite si Japonia.

Anuntatul motor de cautare a fost botezat Quaero, din latinescul “caut”, iar creatorii lui spun ca nu va fi o simpla alternativa la Google, ci o unealta complexa pentru traducerea, identificarea si indexarea textelor, a imaginilor si sunetelor. Proiectul va fi dezvoltat de firma franceza Thomson si de compania germana Bertelsman, dar va fi finantat si de guvernele celor doua tari.

Deocamdata, pana la nasterea lui Quaero, presa si o parte din specialisti au preferat sa isi arate scepticismul in privinta reusitei proiectului.

“O initiativa guvernamentala sustinuta de unele dintre cele mai greoaie si monopoliste companii de pe planeta”, aprecia ieri un comentariu din “The Independent”, care adauga ca sprijinul lui Chirac echivaleaza cu sarutul mortii. Pe un ton ironic, publicatia satirica “Le Canard” scria la randul ei ca, fara indoiala, avand in vedere profiturile de miliarde de dolari ale Microsoft si Google, anuntul lui Chirac “va semana panica in Silicon
Valley”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *